Uitleg grafieken

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish


U kunt op Stocktimer ieder weekend en door de week iedere avond zien hoe de Nederlandse AEX-index en de AEX Aandelen er voor staan. De site wordt telkens ‘s avonds rond 20:00 uur bijgewerkt.

In onze Technische Analyses op deze site, alsmede in de grafieken en tabellen die we daarbij tonen, gebruiken wij begrippen uit de Technische Analyse. Deze worden op deze Pagina uitgelegd.

Uitleg grafieken en tabellen

Onze Trade Signalen en Tips ontstaan volledig geautomatiseerd. Ze zijn gebaseerd op meerdere Technische Indicatoren en Oscillatoren, alsmede op Candlesticks, korte termijn Trendkanalen, Vix-Indicatoren, en de methodes van Fibonacci, Ichimoku en Pivot Points. Allen met Timeframe Daggrafiek (Pivot Points tevens op de Weekgrafiek en Maandgrafiek).

De Technische Indicatoren en Oscillatoren betreffen de Starc Bands (envelopes), de Dmi (Directional Movement Indicator, Trendvolgende Indicator), de Adx (Average Directional Index, Trendindicator), de Rsi (Relative Strength Index, oscillator) en Ongewogen Voortschrijdende Gemiddelden. Indicatoren vinden hun toepassing in Trends, Oscillatoren in Tradingranges. Trendindicatoren worden gebruikt om te bepalen of er sprake is van een Trend of niet.

De verder genoemde methodes zijn niet zozeer Indicator of Oscillator, maar zijn eigenlijk meer te beschouwen als (gedeeltelijke) handelsmethodes op zich.


Uitleg van hierboven genoemde Technische Analyse middelen

Hieronder volgt per technische analyse middel een nadere, doch erg summiere, beschrijving. Voor wie meer wil weten, op internet en in de boekhandel is veel informatie te vinden.

200-daags MA

Een ongewogen gemiddelde over de slotkoersen van de laatste 200 beursdagen. Zolang de koers zich boven dit gemiddelde bevindt is de trend op lange termijn opwaarts. Eronder is het neerwaarts. Het 200-daags MA betekent vrijwel altijd een belangrijk steun- c.q. weerstandsniveau.

50-daags MA

Een ongewogen gemiddelde over de slotkoersen van de laatste 50 beursdagen. Zolang de koers zich boven dit gemiddelde bevindt is de trend op middellange termijn opwaarts. Eronder is het neerwaarts. Het 50-daags MA betekent vrijwel altijd een belangrijk steun- c.q. weerstandsniveau.

croppercapture67

Voorbeeld Grafiek bij een Technische Analyse

 

Kortere MA’s

Deze maken in casu onderdeel uit van de Ichimoku Methode en Golden Crossings.

Starc-bands

Een korte termijn indicator. Precies tussen de twee Banden bevindt zich de middellijn van de Starc-bands. In een opwaartse trend beweegt de koers zich veelal tussen de middellijn en de bovenste Starc-band. In een neerwaartse trend beweegt de koers zich veelal tussen de middellijn en de onderste Starc-band. In een tradingrange beweegt de koers zich veelal tussen de onderste en de bovenste Starc-band. Dus afhankelijk van de trend, of het ontbreken ervan, betekenen de Starc-bands en de middellijn UP- of DOWN-kansen.

Beurskennis

5 Jaars Coachingprogramma

Geld verdienen met Opties

Handelen in Opties als een Professional

Handleiding Succesvol Beleggen

Handleiding Geld verdienen met Sprinters Speeders en Turbos

Handleiding Geld verdienen met Aandelen

Dmi

Staat de positieve krachtenlijn boven de negatieve, dan is de markt UP. Is het omgekeerde het geval, dan is de markt DOWN. De Dmi is geschikt wanneer er sprake is van een trend.

Adx

Als de Adx stijgt en voldoende hoog is, dan is er sprake van een trend UP of DOWN. Daalt hij of is hij laag, dan is er sprake van een TRADING markt.

Rsi

Als de Rsi hoger dan 70 is (groene lijn) dan is de koers overbought, en kan er een neerwaartse correctie plaatsvinden. Is hij lager dan 30 is (groene lijn) dan is de koers oversold, en kan er een opwaartse correctie plaatsvinden. Deze wijze van gebruik is vooral geschikt wanneer er geen sprake is van een trend.

Het patroon van stijgende c.q. dalende toppen en bodems in de koers zien we normaliter ook in de Rsi. Als de Rsi divergeert met de koers, dan zijn dat belangrijke waarschuwingen dat de huidige trend ten einde loopt of gaat pauzeren. Met divergeren wordt in geval van de Rsi in een UP trend vooral bedoeld: de koers vertoont hogere toppen maar de Rsi niet. Met divergeren wordt in geval van de Rsi in een DOWN-trend vooral bedoeld: de koers vertoont lagere bodems maar de Rsi niet.

Fibonacci

Deze Methode legt een Parallel tussen de Beurs en de Natuur, waar alles een Cyclus kent. Wanneer een Koers een belangrijke stijging kent en vervolgens een Top maakt, zien we veelal dat de Koers corrigeert tot 62,8% van de genoemde stijging. Ook andere waarden komen relatief vaak voor: 50% en 38,2%. Deze heten Fibonacci Retracements. Vervolgens, als de koers een Top doorbreekt, ligt de volgende Top veelal op circa 13, 27 of 62% boven de voorgaande stijging. Deze heten Fibonacci Extentions.

Ichimoku

Ichimoku is een uitgebreide Japanse Methode welke gebruik maakt van Voortschrijdende Gemiddelden, verschoven in de tijd. Waar gebruikmaking van gemiddelden normaliter nogal kan tegenvallen (want ze zijn trendvolgend), omzeilt de Ichimuku Methode op haar eigen wijze deze nadelen vaak zeer fraai. De Methode geeft op eenvoudige wijze de belangrijke steun- en weerstandsniveaus aan. Het is daarbij een Trade Methode op zich, zeer uitgebreid, maar voor de geïnteresseerde zeker de moeite om zich eens in te verdiepen waard.

croppercapture68
Voorbeeld Grafiek met Ichimoku

Daily, Weekly en Monthly Pivot-points

Dayly Pivot-points is een veelgebruikte techniek op de beurs om vooraf snel een idee te krijgen waar intraday de belangrijke steun- en weerstandsniveaus liggen, en in te kunnen schatten welke richting de beurs opgaat in de loop van de dag. Het Pivot-point is het niveau waarop de koers van richting kan veranderen. Boven het Pivot-point liggen drie weerstandsniveaus, en eronder drie steunniveaus.

Opent de koers boven het Pivot-point, dan liggen in eerste instantie korte Long-trades voor de hand. Eronder vice versa.

Normaliter blijft de koers tussen het eerste steunniveau en het eerste weerstandniveau. Bij de Pivot-point techniek gaat het erom of bij deze niveaus de koers draait of het niveau doorbreekt. Bij een opwaartse doorbraak van Resistance 1 is Resistance 2 of 3 het koersdoel. Bij een neerwaartse doorbraak van Support 1 vice versa.

Oscillatoren zijn belangrijk om in de gaten te houden bij traden met Pivot-points. Staat de oscillator al overbought bij een opwaartse doorbraak van Resistance 1, dan is het onzeker of de doorbraak doorzet, dit is eerder een Short-signaal. Staat de oscillator nog laag, dan heeft een verdere stijging naar de volgende Resistances meer kans van slagen, Long-signaal dus. Neerwaartse doorbraak vice versa.

Voor de stoploss van traden met Pivot-points geldt dat deze altijd strak is. Hij kan visueel worden bepaald. Stel, de koers zakt intraday door Support 1 en zakt daarmee ook uit een intraday tradingrange. Dit heet een Breakout-trade. Zie literatuur voor de diverse trading-situaties. Zoals gezegd, Support 2 of 3 is het koersdoel. Bij een neerwaartse doorbraak van Support 2 komen vaak de wat langere termijn beleggers ook in actie. Wanneer dat gebeurt, kan dat een extra boost geven richting Support 3. Ook op deze niveaus moeten de oscillatoren nauwlettend in de gaten worden gehouden. De stoploss moet gelegd worden net boven de bovenkant van de tradingrange. Zo is het potentiële verlies beperkt. Ook een manier is om de stoploss dicht boven het doorbroken Support 1 niveau te leggen. Opwaartse doorbraak van Resistance 1 vice versa.

Bezie de verhouding tussen de te behalen winst bij bereiken van het koersdoel versus het verlies bij bereiken van de stoploss. Deze winst/verlies-ratio dient wel voldoende groot. De potentiele winst dient bijvoorbeeld groter dan het potentiele verlies te zijn.

De Pivot-point-techniek werkt vooral op “normale” beursdagen, dagen dat er geen belangrijke gebeurtenissen of nieuws te voorzien is.

Het gebruik van Weekly en Monthly Pivot Points is goeddeels soortgelijk, maar dan uiteraard op langere Timeframes.

Volume

Het aantal verhandelde aandelen, of te wel Volume, tijdens een koersbeweging geeft een goede indicatie over de betrouwbaarheid van die beweging. Bijvoorbeeld een neerwaartse doorbraak door de steunlijn:van een Uptrend. Vindt deze doorbraak bij laag Volume plaats dan zou dat best wel eens slechts een Bear Trap kunnen zijn binnen de Uptrend. Maar als de doorbraak gepaard gaat met hoog Volume, dan kan dat betekenen dat de Uptrend ten einde is gekomen.

VIX-Indicatoren

Volatiliteitsindicatoren worden wereldwijd door beleggers gebruikt om de Volatiliteit, dus de beweeglijkheid, te meten van een onderliggende waarde. Ze worden afgekort VIX-Indicatoren genoemd. Er zijn VIX-Indicatoren op met name Indexen, maar ze zijn er ook op bijvoorbeeld Grondstoffen als Goud. VIX-Indicatoren kennen diverse toepassingen, vooral in de optiehandel, maar er kan ook gewoon in de VIX zelf gehandeld worden

De VIX wordt berekend op basis van de optieprijzen van de onderliggende waarde. Optieprijzen worden bepaald op basis van diverse factoren. Met name de factor Risicopremie binnen de optie-prijs bepaalt de hoogte van de VIX. VIX-Indicatoren worden daarom ook wel Paniek-Indicatoren genoemd. Een hoge VIX duidt op veel onzekerheid (en dus relatief dure optieprijzen) onder beleggers, een lage VIX op meer “normale” omstandigheden (en dus relatief goedkope optieprijzen). VIX-Indicatoren bewegen zich in de regel dus tegengesteld aan hun onderliggende waarde. VIX-Indicatoren bewegen niet zoals indexen. Ze zijn procentueel gezien veel grilliger. En eigenlijk zijn ze te beschouwen als Oscillator, want de waarde van VIX-Indicatoren beweegt zich Normaliter binnen een bandbreedte van, pak hem beet, 10 en 50. VIX-Indexen hebben een gemiddelde waarde rond 20, maar dit kan per onderliggende waarde wel wat verschillen, en in de loop der jaren wat verschuiven.

De VIX-indicatoren meten zodoende uitstekend de angst en hebzucht onder beleggers, en geven daarmee een zee aan betrouwbare marktinformatie prijs,

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − = 2